Cursusdag Bhagavad Gita


‘Dit is de koning onder kennis, de koning onder de geheimen’
Bhagavad Gtia 9.2

Een cursusdag voor iedereen die zich wil verdiepen in de essentie van de Bhagavad Gita. Voorkennis is niet nodig. Je kunt je aanmelden via het formulier onderaan deze pagina.

 • Zondag 23 oktober 2022
 • 10.00 – 16.00 uur
 • Centrum De Roos, P.C. Hooftstraat 183, Amsterdam
 • € 40,- per persoon

Wat is de Bhagavad Gita?

De Bhagavad Gita is een van de belangrijkste teksten in de onderwijstraditie van Advaita Vedanta. Een fonkelende juweel in de vorm van 700 verzen, middenin het beroemde epos de Mahabharata. In dit verhaal wordt de heldhaftige strijder Arjuna door een uitzonderlijke oorlogssituatie teruggeworpen op zichzelf. Hierdoor wordt hij zich gewaar van het fundamentele menselijke probleem: het gevoel van gebrek. Overstelpt door verdriet en een gevoel van machteloosheid vraagt Arjuna Krishna om hem te onderwijzen. Zo ontstaat de Bhagavad Gita.

Kennis van het onbegrensde

Krishna ontvouwt aan Arjuna de visie van de Upanishads: het zelf is onbegrensd, onveranderlijk, altijd vrij van elk gebrek. Het idee van een gebrekkig zelf komt voort uit onwetendheid. Zelfkennis kan daarom het probleem van gebrek wegnemen.

De Bhagavad Gita geeft je zicht op de hoogste werkelijkheid van jezelf en het leven. Wanneer het zelf duidelijk wordt herkend als compleet, als de bron van geluk, dan eindigt de dagelijkse worsteling in het leven om erkenning en kleine beetjes geluk.

Zoals de oceaan vol en onbeweeglijk blijft terwijl de rivieren binnenstromen, zo is de wijze altijd vol terwijl alle objecten bij hem/haar binnenkomen. Die persoon heeft absolute vrede bereikt.

– Bhagavad Gita 2.70

Het zelf is onbegrensd en kan niet toenemen of afnemen. De volheid die onze natuur is, blijft altijd vol, zoals de oceaan altijd vol is. Dit is de vrede en het geluk van de wijze.

Aan de hand van enkele Bhagavad Gita-verzen verdiepen we ons tijdens deze cursusdag in zelfkennis. De dag bestaat uit drie lesuren en een vraag-en-antwoordsessie (satsang). Iedereen is welkom. Voorkennis is niet nodig.

Programma

 • 10.00 uur: Inloop, koffie/thee
 • 10.30 – 11.30 uur: Les 1
 • Pauze
 • 11.45 – 12.45 uur: Les 2
 • Lunchpauze en tijd voor een wandeling (in het Vondelpark)
 • 14.30 – 15.30 uur: Les 3
 • 15.30 – 16.00 uur: Vraag-en-antwoordsessie (satsang)

De cursusdag wordt gegeven door Rommert van Dijk.
Rommert (1980), oorspronkelijk bouwkundig ingenieur van beroep, voltooide in 2015 een 3-jarige traditionele Vedanta- en Sanskrietstudie in India onder leiding van Swami Dayananda. Sinds die tijd geeft hij Advaita Vedanta-onderwijs in Lelystad en online. Lees meer over Rommert van Dijk.

In Nederland, 2006

Swami Dayananda Saraswati (1930-2015) was een vooraanstaand Advaita Vedanta-leraar en Sanskrietgeleerde in de lijn van Adi Shankara. Vol compassie onderwees hij ruim vijftig jaar Vedanta aan iedereen die de waarheid van het zelf en de wereld wilde begrijpen. Lees meer over Swami Dayananda.

Kosten en aanmelden

De kosten zijn €40,- p.p. voor de hele cursusdag. Dit is inclusief koffie, thee en water, exclusief lunch. Lunch en versnaperingen zijn verkrijgbaar in het theehuis van De Roos.

Aanmelden kan via onderstaand formulier. Na aanmelding ontvang je een e-mail met de betaalinformatie. Meer informatie/vragen? Mail naar contact@advaita.nl.