Leraren

Advaita Vedanta is een traditie van spiritueel onderwijs waarbinnen de visie ‘ik ben het geheel’ al duizenden jaren van leraar op leerling wordt overgedragen. Swami Dayananda was een onmisbare schakel in deze traditie, een leraar van leraren, een meester in het communiceren van Vedanta. Swami Dayananda heeft de traditie een krachtige impuls gegeven met zijn 3-jarige studieprogramma’s in Vedanta, Sanskriet en Vedische cultuur. Van 2012 tot 2015 volgden wij dit studieprogramma in de Arsha Vidya Gurukulam in Anaikatti.

Alles wat wij geleerd hebben, hebben wij aan onze leraren te danken.

Swamiji
Swami Dayananda

Swami Dayananda Saraswati (1930-2015) was een vooraanstaand Advaita Vedanta-leraar en Sanskrietgeleerde in de lijn van Adi Shankara (800 n.C.). Vol compassie onderwees Swamiji ruim 50 jaar Vedanta in India en over de hele wereld aan iedereen die de waarheid van het zelf en de wereld wilde begrijpen.

Onder Swamiji’s begeleiding zijn over de hele wereld centra voor Vedanta en Sanskriet opgericht. Drie hoofdcentra zijn gevestigd in India: in Rishikesh, Coimbatore en Nagpur; en één in de Verenigde Staten in Saylorsburg. Het hele jaar door kun je er terecht voor Engelstalige camps en meerjarige studies in Vedanta, Sanskriet, yoga en Vedische cultuur. Swamiji initieerde in 2000 de zeer succesvolle hulporganisatie All India Movement for Seva voor gratis onderwijs en gezondheidszorg in de minst kansrijke gebieden van India.

Shankaracharya Award
Op 26 april 2012 ontving Swami Dayananda de eerste Adi Shankaracharya Award, overhandigd door Bharati Tirtha Mahaswamiji, de Shankaracharya van het zuiden (Sringeri). Swamiji ontving deze award als blijk van waardering voor zijn voorbeeldige werk voor de Advaita Vedanta, het hindoeïsme en het welzijn van de mensheid.

Retraite in Nederland
In juli 2006 was Swami Dayananda in Nederland om een weekendretraite te leiden over zelfkennis. Deze unieke lezingen en meditaties zijn te koop in de webwinkel van Uitgeverij Viveki. Tien van Swami Dayananda’s boeken zijn vertaald naar het Nederlands en ook verkrijgbaar bij Uitgeverij Viveki.

Meer informatie over Swami Dayananda kun je o.a. vinden op www.dayananda.org en www.arshavidya.in.

In deze TED-talk maakt Swami Dayananda duidelijk wat het belang is van compassie, hoe je compassie kunt ontwikkelen en hoe je uiteindelijk tot de ontdekking kunt komen dat je de onveranderlijke bron bent van compassie, liefde en geven.

Swami Sakshatkrtananda

Swami Sakshatkrtananda Saraswati is de hoofdleraar van de Dayananda ashram in Rishikesh, India. Swamiji is een senior leerling van Swami Dayananda en leidt meerjarige opleidingen in Vedanta en Sanskriet.

Swami Sakshatkrtananda legt uit hoe je parttime dan wel fulltime Vedanta kunt studeren, afhankelijk van de fase in je leven.
Swami Sadatmananda

Swami Sadatmananda Saraswati studeerde Vedanta en Sanskriet sinds de jaren tachtig in de lijn van Swami Dayananda. In 1994 richtte hij een ashram op in Bangalore (Arsha Vidya Kendra). Gedurende twintig jaar onderwees hij in deze bloeiende ashram de upanishads, Bhagavad Gita, Brahmasutra en andere Vedanta-teksten.

Sinds 2014 is Swami Sadatmananda de hoofdleraar in de Arsha Vidya Gurukulam in Anaikatti (Coimbatore).

Leraren in Nederland

Voor traditioneel Advaita Vedanta-onderwijs in Nederland, zie Lesaanbod en Over ons.