Advaita Vedanta-basiscursus (online)

Een nieuwe Advaita Vedanta basiscursus start donderdag 19 september 2024. Deze studie is online te volgen via Zoom.

Advaita Vedanta: een unieke studie

De studie van Advaita Vedanta is anders dan alle andere studies die je kunt volgen, want in Vedanta bestudeer je jezelf. Niet je geest, zoals in psychologie, en niet je lichaam, zoals in geneeskunde, maar het onveranderlijke zelf, dat het lichaam en de geest verlicht. Ook de studiemethode is uniek, want het zelf is niet waarneembaar en daarom niet zo gemakkelijk te kennen, hoewel het altijd aanwezig is.

Het duizenden jaren oude onderwijs van Advaita Vedanta geeft ons de sleutel om het onveranderlijke zelf te leren onderscheiden van alles dat komt en gaat. Deze kennis vinden we in de Upanishads en de Bhagavad Gita en wordt onderwezen in een ononderbroken lijn van leraren en leerlingen.

Verlang je ernaar dit onderwijs te volgen?
Lees dan verder over de basiscursus van in totaal twintig lessen. Hiermee maak je een systematisch begin aan de studie van je eigen zelf, dat het zelf van alle wezens is.

‘Voor de scherpzinnige mens die dat innerlijke zelf herkent, is er blijvend geluk.’
Katha-upanishad 2.2.12

Opzet basiscursus

Vrijblijvende introductieles

 • Donderdag 19 september 2024
 • 19.30 – 21.00 uur
 • Kosten € 15,-

Basiscursus module I
Kennis van de waarheid (Tattvabodha)

 • Vanaf 26 september 2024
 • 13 lessen, wekelijks op donderdag
 • 19.30 – 21.00 uur
 • Kosten € 195,- + €10,- voor lesmateriaal

Basiscursus module II
Bhagavad Gita en meditatie

 • Vanaf 9 januari 2025
 • 6 lessen, wekelijks op donderdag
 • 19.30 – 21.00 uur
 • Kosten € 90,-

Heb je weinig te besteden? Er is in overleg korting mogelijk.

Introductieles

We beginnen met een vrijblijvende introductieles. Op deze avond krijg je antwoord op de vragen: wat is Vedanta? Voor welk probleem biedt Vedanta een oplossing? En wat is de waarde van de traditie van Vedanta?

Na deze introductieles kun je besluiten om module I van de basiscursus te volgen.

Module I – Kennis van de waarheid

In deze 13 lessen bestuderen we de Advaita Vedanta-tekst ‘Tattvabodha – kennis van de waarheid’. Beginnend bij de vraag ‘wie ben ik?’, neemt de tekst ons stap voor stap mee in een diepgaande analyse. Uiteindelijk komen we bij het onweerlegbare antwoord uit: ik ben het geheel, vrij van alle beperkingen. Dit is de visie van Vedanta.

Aan het einde van deze serie lessen kun je besluiten om module II te volgen.

Module II – Bhagavad Gita en meditatie

In dit deel van de basiscursus, dat direct aansluit op module I, ligt de nadruk op innerlijke groei. Aan de hand van een aantal Bhagavad Gita-verzen leer je in 6 lessen onder andere over karmayoga en meditatie. Dit zijn belangrijke hulpmiddelen in het volledig begrijpen en verwerken van de visie van Advaita Vedanta.

Voor wie?

Deze cursus is uiteraard geschikt als Advaita Vedanta nieuw voor je is, maar ook als je al wat langer bezig bent met advaita of non-dualiteit en graag een gedegen begin wilt maken met het systematische onderwijs van Vedanta. Alle belangrijke aspecten van het traditionele onderwijs komen aan bod in deze studie.

Werkwijze

De lessen zijn te volgen via een live videoverbinding vanuit je eigen huis op je computer of tablet.

Je ontvangt na elke les een geluidsopname. Zo kun je de les naluisteren wanneer je een keer verhinderd bent, of nogmaals beluisteren om de lesstof dieper tot je door te laten dringen. Deze opnamen zijn uitsluitend bedoeld voor persoonlijk gebruik.

En daarna?

Na deze tweedelige basiscursus kun je doorstromen naar de vervolgstudies. Hierin bestuderen we de Bhagavad Gita in detail, verschillende Upanishads en vele andere Vedanta-geschriften.

Swami Dayananda in Nederland (2006)

Deze cursus wordt gegeven door Rommert van Dijk.
Rommert (1980), oorspronkelijk bouwkundig ingenieur van beroep, voltooide in 2015 een 3-jarige traditionele Advaita Vedanta- en Sanskrietstudie in India onder leiding van Swami Dayananda. Sinds die tijd geeft hij diverse Vedanta-studies, cursusdagen en Sanskrietlessen in Lelystad en online.

Benieuwd hoe anderen deze cursus hebben ervaren? Lees hier een aantal verhalen.

Vragen/aanmelden?
Mail naar Rommert via contact@advaita.nl, of stuur een berichtje naar 0649891864.