Advaita Vedanta

Ervaringen van studenten

Studenten aan het woord over traditionele Vedanta-studie


“Vanaf dat ik kind was heb ik me verwonderd over wat ‘alles’ te betekenen heeft, heb ik me afgevraagd wat het is. Ruim een jaar geleden werd die vraag door een burn-out en een paar bijzondere ervaringen weer erg actueel. Via een zoektocht kwam ik bij Vedanta, bij Manon en Rommert. De kennis die zij aanreiken is even mind blowing als logisch en herkenbaar. Het klopt. Nu leer ik dat inzicht de verwondering laat bestaan, en dat verwondering ook samengaat met dankbaarheid en vrede.”

Hugo, Amersfoort


“Door mijn interesse in zingeving ben ik gaan studeren aan de universiteit voor humanistiek en gaan werken in de geestelijke gezondheidszorg. Mijn nieuwsgierigheid naar de zin van ons bestaan en de bron van de kennis hierover heeft me een aantal jaar geleden naar de Veda’s en Vedische studies geleid. Door die studie ben ik het pad van de ayurveda ingeslagen, maar nog steeds blijft bij mij de interesse in de filosofie die hier (en overal) aan ten grondslag ligt bestaan. Een kennis van me vertelde me over de Vedanta-studiegroep in Eindhoven en zodoende ben ik begonnen met de Vedantaleer bij Rommert aan de hand van de Bhagavad Gita.

De lessen worden door Rommert op traditionele wijze onderwezen en dat was in het begin wennen omdat het in het begin lijkt alsof er geen tempo in zit. Gelukkig doet Rommert geen concessies en ben ik nu erg blij dat hij de lessen volgens de traditie invult, dit maakt dat ik me de stof veel beter eigen kan maken en dat de kennis zich langzaam maar zeker diep kan wortelen.

Het is zeker een aanrader voor iedereen die met zingeving, yoga, hindoeisme etc. bezig is of wil zijn!”

Jasmijn, Eindhoven


“Al op jonge leeftijd was ik aan het nadenken over ‘hogere machten’ omdat ik niet kon geloven dat de manier waarop men hiermee bezig is de juiste is. Vooral de (enorme) kerken met hun pracht en praal, dat ontnomen is van de arme mensen in het verleden, zag ik niet als de manier om met geloof om te gaan. Daarnaast hebben de kerkvorsers zich in het verleden (en tegenwoordig) ernstig misdragen, wat ik het geloof onwaardig vind. Dus had ik al voor mezelf besloten dat de hogere macht het totaal van al het leven is, waar wij allen onderdeel van zijn. In Vedanta vind ik dingen terug die daarbij aansluiten of dat bevestigen.

Het goede van Vedanta is dat het duidelijk maakt dat wij universele normen en waarden hebben die wij graag bij anderen en onszelf zien. We moeten deze respecteren en naleven, zoals je wilt dat ook een ander dat doet. Verder is het ‘no nonsens’ en dicht bij het gewone leven. Daarbij helpt Vedanta bij de zoektocht naar jezelf, je ik. Heel veel mensen denken dat zij niet volmaakt zijn en zoeken daarom allerlei mogelijkheden om zich prettig te voelen. Vooral het hebben, hebben, hebben drijft mensen ertoe om zaken aan te schaffen of te bezitten om zich beter te voelen. Het vervelende is daarmee dat dit maar een kortstondig prettig gevoel is; het onvolmaakte gevoel blijft hangen.

Vedanta gaat ervan uit dat we al volmaakt zijn maar dat niet beseffen en dat door kennis hierover te vergaren je je daar meer en meer bewust van kan worden. Mij heeft het in ieder geval geholpen om anders en opener naar de wereld om ons heen aan te kijken. Veel vaker dingen te accepteren zoals ze zijn waardoor je minder vaak teleurgesteld of kwaad wordt.

Als mensen zich herkennen in mijn ervaringen en meer willen weten over wat Vedanta voor hun kan betekenen, raad ik hun aan eens met Rommert te praten en/of een les te volgen. Het kan een begin zijn van een leven met meer begrip en zelfkennis waardoor je je minder onvolmaakt gaat voelen.”

Rob, Knegsel


“Wij kunnen de studie met Rommert aan iedereen aanraden, omdat deze een helder licht werpt op wie je in wezen bent en wat je plaats is in het grote geheel. Het leven wordt daardoor lichter, er is meer inzicht, energie en blijdschap.

Toen wij elkaar in 1974 leerden kennen, hoorden wij soms Jules de Corte’s liedje “ik zou wel eens willen weten” op de radio. Dat sprak ons aan, want wij hadden veel vragen over onszelf en de wereld. Deze werden gaandeweg teruggebracht tot één vraag: “wat is de eenheid in al deze verscheidenheid?”

Via lidmaatschap van de vrijmetselarij kwamen wij bij toeval op het spoor van Advaita, zoals deze onderwezen wordt in de Vedanta. Dit bracht ons bij de School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit, waar kennis uit de Vedanta bestudeerd wordt. Daar deze geschriften vanuit het Sanskriet (veelal via het Engels) naar het Nederlands vertaald zijn, kwam de behoefte op het Sanskriet op zich te gaan bestuderen en via de School van Praktische Filosofie in Engeland de Sanskriet examens te gaan doen. Door haar universele, logische en heldere karakter geeft Sanskriet voeding vanuit de Bron en wijst zij de weg terug naar die ene Bron, waaruit het vele ontstaat.

Vanuit een sterk verlangen de onderwijstraditie van Advaita Vedanta beter te leren kennen, kwamen wij bij Rommert van Dijk terecht.
De lessen met Rommert zijn zeer verhelderend en transparant (alles wordt per dictafoon opgenomen). Hij interesseert zich voor onze spirituele weg, is goed onderlegd in Sanskriet en de Veda’s, en geeft antwoord op onze vragen.
Tevens doet het ons goed recitatielessen van hem te krijgen.”

Een echtpaar uit Voorschoten


“Ik volg Bhagavad-Gita les bij Rommert. Zijn manier van uitleggen maakt het eenvoudig voor iedereen om de uitgebreide visie van Vedanta te begrijpen. Vedanta probeert antwoord te geven op de belangrijke vraag: ‘Wie ben ik?’. Wat vroeger onmogelijk was, is nu wel mogelijk, want Rommert is nu gewoon dichtbij beschikbaar om deze oosterse visie uit te leggen.”

Sojan, Eindhoven


“Ik ben al enige jaren met Vedanta bezig en wilde graag les van een leraar die is opgeleid vanuit de traditie. Ook wilde ik mijn kennis verder verdiepen om het hele plaatje helderder te krijgen. Zonder leraar is het zeer lastig, zo niet onmogelijk, om deze kennis volledig helder te krijgen. Bij zelfstudie ontstaan er altijd misvattingen. Zeker ook omdat er van alles en nog wat doorgaat voor Vedanta met vaak geheel tegengestelde ideeën en overtuigingen. Zonder een goede leraar die deze kennis ontvouwt, kun je naar mijn mening maar tot een zeker punt komen. Ik heb dan ook veel aan de lessen, omdat steeds meer puzzelstukjes op de juiste plek vallen. Deze Vedantastudie is echt een geheel met een duidelijke opbouw.

Ik zou traditionele Vedanta zeker aanraden aan mensen die al enige jaren bezig zijn met Vedanta. Ook mensen die vastzitten in hun studie of zich verder willen verdiepen zijn bij het traditionele onderwijs aan het juiste adres. Uiteraard is het voor mensen voor wie dit volledig nieuw is ook zeer geschikt! Al kan ik me voorstellen dat je dan nog niet de grote waarde inziet van het traditionele onderwijs. Bij twijfel zou ik contact opnemen en eventuele vragen gewoon stellen.”

Bob, Nederland


“Ik was niet op zoek naar een spiritueel pad, maar Vedanta is op mijn pad gekomen. Ik was wel nieuwsgierig en besloot om wat lessen te volgen. Tot nu is het zeer interessant en kijk ik ernaar uit om te begrijpen, te leren en te groeien. In mijn leven zie ik geen verandering. Voor mij is Vedanta meer een verdieping; het klopt met hoe ik in dit leven sta, met wat ik tot nu toe heb geleerd. Vedanta is de kennis erachter.”

Saida, Amstelveen


“In mijn studententijd ben ik lessen gaan volgen op de School voor Praktische Filosofie in Amsterdam. Die lessen bevatten ook kennis uit de Vedanta. Ik heb die school ongeveer 10 jaar bezocht. Om verschillende redenen ben ik met die lessen gestopt, maar de kennis die ik daar heb gekregen, heeft mij nooit meer losgelaten.

Ik ben blijven mediteren en ben daarnaast yoga gaan beoefenen. Dat geeft rust en is erg fijn, maar het is mij duidelijk geworden, dat het me niet verder brengt in de zoektocht naar het uiteindelijke doel van het leven.

Enige tijd geleden heb ik het boek “The book of One” van Dennis Waite gelezen. Daarin schrijft hij uitgebreid over de kennis van de Vedanta en het belang van het traditionele onderwijs daarover. Aan de hand van een aantal suggesties die hij in het boek geeft, ben ik terechtgekomen bij de school van Rommert en Manon van Dijk.

Inmiddels volg ik bij Rommert wekelijks lessen. Daar ontvang ik de kennis waarnaar ik steeds op zoek ben geweest. Ik ben nu beter in staat om de kennis in mijn leven toe te passen dan in het verleden. Langzaam maar zeker geeft het mij ontspanning en accepteer ik het leven meer zoals het komt. Door de lessen wordt het zicht op het grote geheel duidelijker. Ik hoop nog lange tijd de kennis te mogen ontvangen.”

Marion, Purmerend.


 

Terug naar de pagina Lesaanbod