Vedische mantra’s

mala-tulsi


‘Ik ben eenvoudig te bereiken, o Partha, voor die yogī die mij altijd herinnert, die enkel aan mij denkt.’

– Bhagavad Gita VIII.14

Hieronder volgt een korte inleiding over de betekenis en het gebruik van Vedische mantra’s in het dagelijks leven. Onderaan deze pagina staan links naar enkele mantra’s met vertaling, toelichting en geluidsopnamen.

Bidden is een uiting van volwassenheid
Elke upanishad begint met een shanti-mantra, een gebed voor vrede. Voor aanvang van de studie van een upanishad, chanten de leraar en studenten samen de betreffende mantra. Ook in het dagelijks leven begint men volgens de Vedische traditie elke activiteit met een gebed. Of het nu gaat om het bouwen van een huis, het schrijven van een boek of een studie. Het is een uiting van emotionele volwassenheid. Als je bidt, erken je dat je het resultaat van je handelingen niet in de hand hebt. De Bhagavad Gita zegt:

karmanyevādhikāraste māphaleshu kadācana
mā karmaphalaheturbhurmā te sango’stvakarmani

‘Je hebt keuze met betrekking tot handelingen, nooit met betrekking tot de resultaten. Beschouw jezelf niet als de maker van de resultaten van je handelingen. Wees niet gehecht aan inactiviteit.’ (II:47)

Een emotioneel volwassen mens ziet tegenvallende resultaten niet als een persoonlijke mislukking en gewenste resultaten niet als een persoonlijke prestatie. Hoeveel je ook je best doet, en hoe vaardig je ook bent, er zijn vele bekende en onbekende factoren die het resultaat beïnvloeden. Door een mantra te chanten voeg je een positieve factor toe, om je handelingen kracht bij te zetten en eventuele hindernissen uit de weg te ruimen.

Mantra chanten en Vedanta
Mantra chanten maakt je geest kalm, geconcentreerd en objectief, wat nodig is voor het begrijpen van de visie van Vedanta (zie Voorbereiding). De Vedische mantra’s onthullen bovendien de visie van Vedanta: alles is één werkelijkheid, gemanifesteerd in de vorm van deze hele wereld; alle vormen en namen. Vedisch mantra chanten is dus ook een manier om je met deze visie te verbinden.

Onderstaande mantra’s zijn traditionele Vedische mantra’s. In de pdf-bestanden vind je van elke mantra de Sanskriettekst, transliteratie, vertaling, woord-voor-woord-vertaling en een korte toelichting.

Sanskriet kent klanken die het Nederlands niet heeft. Als je goed wilt leren chanten raden we je aan les te volgen. Wij bieden chantinglessen aan voor Vedanta-studenten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rommert via contact@advaita.nl.

  • Saha navavatu – PDFMP3
  • Purnamadah purnamidam – PDF – MP3
  • Asatoma sad gamaya – PDF – MP3
  • Sarve bhavantu – PDF – MP3